Conducerea Echipei în Era Modernă

Obținerea Corectă a Emoției și Colaborarea pentru un Câștig-Win

Stilurile de leadership ale lui Goleman au fost un sprijin pentru oamenii de afaceri începând din 2002, atunci când Daniel Goleman, Richard Boyatzis și Annie McKee au cercetat modul în care conduc executivii de succes și au publicat descoperirile lor în cartea “Primal Leadership: Realizing the Power of Emotional Intelligence.” Stilurile identificate de ei sunt acum cunoscute sub denumirea de cele 6 stiluri de leadership ale lui Goleman.

Care sunt cele 6 stiluri de leadership conform lui Goleman?

În esență, cele 6 stiluri identificate de Goleman și colegii săi în cercetarea lor sunt:

#1- Autoritar:

În primul rând, acești lideri sunt creativi, empatici și pasionați. Ei au o viziune puternică asupra viitorului general al echipei sau afacerii lor și se concentrează pe mobilizarea oamenilor în jurul acesteia.

#2- Coaching:

Acest stil se axează pe dezvoltarea individuală a membrilor echipei pentru succes și colaborare pe termen lung. Aduce la suprafață ce este mai bun în oameni, împuternicindu-i să-și folosească abilitățile naturale și să învețe altele noi care îi ajută, și, prin urmare, echipa, să reușească.

#3- Afiliativ:

Un stil afiliativ pune accentul pe persoane și relații, concentrându-se pe crearea unui mediu armonios și legături emoționale. Un lider afiliativ are nivele ridicate de empatie și abilități puternice de comunicare, permițându-le să conducă cu motivație, grijă și încredere.

#4- Democratic:

Ai ultimul cuvânt, dar te poți baza și pe contribuția echipei tale. Aceștia au cunoștințele și experiența, de aceea îi angajezi. Beneficiul pentru ei este că le oferi flexibilitatea de a lucra împreună pentru a atinge obiectivul convenit.

#5- Coercitiv:

În final, liderul ia toate deciziile și dă ordine fără discuție. Managementul strâns și rolurile și așteptările clare sunt elemente de bază ale acestui stil.

#6- Pacesetting:

Te concentrezi pe performanță și rezultate și cauți întotdeauna excelență din partea echipei. Te aștepți la același nivel de la tine însuți și conduci prin exemplu.

Acest lucru nu se aseamănă cu stilurile de leadership pe care le cunosc

Corect, acestea sunt diferite față de cele cu care poate că ești obișnuită. În 1939, Dr. Kurt Lewin a identificat trei tipuri de leadership: autocratic, democratic și laissez-faire. În anii 1930, liderii eficienți erau în mare măsură autocratici, în special în companiile mari. Astfel, angajații erau datori și ascultători.

Liderii de astăzi, indiferent de dimensiunea afacerii, probabil adoptă o abordare mai flexibilă în gândirea lor. Sunt mai predispuși să abordeze situațiile într-un mod circumstanțial. În orice caz, o astfel de perspectivă necesită auto-cunoaștere și cunoașterea punctelor tale forte și a sentimentelor tale. Și implică sensibilitate față de membrii echipei tale, precum și abordarea nevoilor afacerii tale. Aici intră în scenă stilurile lui Goleman.

Daniel Goleman și colegii săi, Annie McKee și Richard Boyatzis, au desfășurat o cercetare asupra a aproximativ 4.000 de directori. Ei au evaluat impactul acestor lideri asupra climatului corporativ și a rezultatelor financiare. Pe baza acestor evaluări, au identificat șase stiluri de leadership, corelate cu inteligența emoțională, care motiva oamenii și contribuiau la progresul afacerilor. În cartea lor din 2002, “Primal Leadership”, Goleman și colegii au ajuns la concluzia că cei mai buni lideri nu se limitează la un singur stil de leadership; dimpotrivă, ei sunt competenți în mai multe stiluri și își ajustează abordarea în funcție de circumstanțe.

‘Primal Leadership’ a fost publicată la scurt timp după atacurile de la 11 septembrie asupra World Trade Center, care au avut un impact semnificativ asupra lumii afacerilor. În concordanță cu anxietatea crescută a acelei perioade, Goleman și colegii săi au susținut în carte că sarcina fundamentală a unui lider implică gestionarea emoțiilor. Astfel, rolul leadership-ului primal era să transmită un mesaj care să resoaneze cu realitatea emoțională și scopul ascultătorilor lor, îndreptându-i într-o direcție pozitivă. Într-un climat incert, Goleman și colegii au afirmat că oamenii au nevoie de lideri și manageri care să ofere un sentiment de certitudine, în special prin aducerea convingerii prin stilurile lor de leadership, așa cum au descris în carte.

Două decenii mai târziu, cele 6 stiluri de leadership ale lui Goleman sunt mai relevante ca niciodată. Într-un mediu de afaceri imprevizibil și fluid, liderii și managerii trebuie să devină agenți ai schimbării, abili în navigarea incertitudinii și în facilitarea echipelor pentru a atinge creștere. Climatul actual cere ca aceștia să fie capabili să-și ajusteze stilurile în funcție de necesități, luând în considerare sentimentele echipei. Cele 6 stiluri de leadership ale lui Goleman vă permit să realizați acest lucru în mod eficient.

Cele șase stiluri de leadership ale lui Goleman – Câteva exemple faimoase:

1. **Autoritar:** Bill Gates, Steve Jobs.

2. **Afiliativ:** Dalai Lama.

3. **Democratic:** Generalul Dwight Eisenhower, Nelson Mandela.

4. **Coaching:** Mahatma Gandhi, Mark Zuckerberg.

5. **Pacesetting:** James Cameron, regizor de film.

6. **Coercitiv/Comandant:** Sir Winston Churchill.

Acum, amintiți-vă punctul nostru despre flexibilitate. Acești lideri faimoși nu ar fi utilizat un singur stil tot timpul.

Când ești complet familiarizat cu toate acestea, de ce să nu încerci acești șase pași?

1. Recunoaște-ți stilul de leadership implicit.

2. Identifică și dezvoltă-ți punctele tari în leadership.

3. Lucrează la punctele tale slabe.

4. Cere feedback.

5. Evaluează-ți abilitatea de a delega: identifică abilitățile pe care colegii tăi le au și care ar putea completa ale tale.

6. Observă stilurile de leadership ale liderilor tăi.

7. Ia în considerare toate acestea, și cu siguranță vei reuși .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »