Mesajul filmului Barbie despre Leadership

Explorând Lecții de Leadership Din Cel Mai Roz Film al Sezonului

Mesajul despre leadership din filmul Barbie este un subiect cu adevărat interesant. De fapt, oricine mă cunoaște știe că sunt o mare fană a culorii roz.

Indiferent dacă o iubești sau o detești, nu poți nega faptul că ea are un statut iconic în lume și a captivat imaginația copiilor prin interpretarea unor roluri diverse în diferite medii, reflectând asupra carierelor, aventurilor și inspirând realizări în lumea reală. Eu sunt ferm convinsă că Barbie este cu adevărat un model pentru a arăta fetelor tinere că ele pot fi, pot face și pot avea tot ce își doresc în viața lor. Așa că atunci când filmul Barbie a ajuns în cinematografe, am fost nerăbdătoare să-l văd!

Pe lângă toate mesajele (din punctul meu de vedere) puternic feminine, de sfidare a patriarhiei și de puterea femeilor. Acestea sunt lecțiile sau mesajele de leadership pe care le-am extras din filmul Barbie.

Menționez că în următoarele rânduri vor fi dezvăluite detalii din film!

Mesajul #1 – Rezisteța la Schimbare este Oarecum Normală

Tema schimbării ocupă un loc central în povestea lui Barbie, unde ea trece printr-o transformare personală (picioare plate și celulită). Nu este cu adevărat entuziasmată de noul său aspect și simte tendința de a se agăța de status quo și de a menține totul așa cum a fost întotdeauna. Aceasta mi-a amintit de rezistența inițială pe care majoritatea angajaților o manifestă atunci când se confruntă cu modificări la locul de muncă, în special atunci când acestea par a fi neplăcute la început.

Mesajul #2 – Asumarea Unicității Tale

“Barbie ciudată” este Barbie care a fost manevrată prea brusc de către proprietarul său. Aceasta se reflectă în aspectul ei, cu picioarele într-o poziție de șpagat, coafura sa tunsă neregulat și desenele de pe corp. În loc să se simtă nefericită din cauza acestor aspecte, ea ne demonstrează că este acceptabil să-ți asumi caracteristicile care te fac diferit și că, de fapt, acestea sunt calitățile care te fac remarcabil.

În contextul conducerii, a-ți asuma unicitatea la locul de muncă implică abordarea autenticității tale, promovarea incluziunii și crearea unui mediu favorabil inovației și exprimării de sine. Nu este vorba doar despre a fi diferit pentru simplul fapt de a fi diferit, ci despre contribuția ta autentică pentru a transforma organizația în care activezi într-un loc și mai propice dezvoltării.

Mesajul #3 – Ești Suficientă

În prima parte a filmului, naratorul adresează publicului următoarea afirmație: “Barbie are o zi minunată în fiecare zi, dar Ken are o zi minunată doar dacă Barbie se uită la el.” Ken își stabilește imaginea de sine exclusiv prin validarea oferită de Barbie, care nu o acordă frecvent. Barbie îi sugerează că trebuie să-și descopere propria identitate independent de prezența ei. Această scenă ne amintește că este ușor să căutăm valoarea și stima de sine în factori externi, fie aceștia relații interpersonale, roluri de muncă sau orice altă poziție pe care o putem ocupa, cum ar fi cea de soț, soție, părinte etc. Cu toate acestea, acest comportament poate să fie dăunător și chiar devastator pentru imaginea noastră de sine atunci când acele relații sau roluri se încheie.

În cele din urmă, Ken își dă seama că nu are nevoie de aprobarea din partea lui Barbie. El poate fi ceea ce își dorește și valoarea sa provine din interior. El este suficient (sau așa cum scrie pe hanoracul său, “Sunt Kenough”). Aceasta este o amintire că puterea, reziliența și abilitățile de leadership izvorăsc din interior, indiferent dacă ne încadrăm sau nu în tiparele convenționale. Acest lucru ne învață că recunoașterea valorii intrinseci reprezintă o fundație esențială pentru un leadership eficient.

Mesajul #4 – Dezvoltarea Derivează din Incomoditate

Filmul călăuzează publicul printr-o călătorie care începe în lumea utopică a Barbieland-ului, unde perfecțiunea domnește în fiecare zi, și continuă în lumea reală, abundentă în provocări, inegalități și complexități. Această tranziție de la confort la disconfort reflectă un traseu familiar pentru majoritatea dintre noi, servind drept amintire că realizările devin adesea mai satisfăcătoare atunci când sunt dobândite cu eforturi susținute.

În cele din urmă, realizările capătă o semnificație mai profundă atunci când se desprind din contextul dificil al obstacolelor și eșecurilor – chiar dacă, în momentul respectiv, aceasta poate genera o stare de disconfort considerabilă. Călătoria lui Barbie exemplifică valoarea de a deveni confortabil cu sentimentul de incomoditate. Dispoziția sa de a ieși din zona de confort și de a se confrunta cu necunoscutul reprezintă o dovadă a priceperii sale de leadership. Această lecție depășește granițele industriei și carierelor, amintindu-ne că dezvoltarea este adesea asociată cu depășirea limitelor noastre și adoptarea disconfortului ca parte integrantă a acestui proces.

Mesajul #5 – Fii un Aliat Precum Allan

Unul dintre personajele mele favorite din film a fost Allan. La început, poate părea că lecțiile de leadership asociate cu Allan sunt limitate, deoarece este considerat un personaj secundar. Cu toate acestea, eu l-am perceput ca fiind un aliat important pentru personajele feminine din film, în special pentru Barbie. În contextul locului de muncă, un aliaț este o persoană care sprijină activ și susține grupurile subreprezentate sau marginalizate, contribuind astfel la crearea unui mediu inclusiv și echitabil. Acest sprijin nu se limitează la empatie pasivă, ci implică acțiuni concrete pentru promovarea diversității, echității și incluziunii. Într-un moment în care personajele masculine (Ken-ii) se luptă între ele, Allan vine în ajutorul personajelor feminine (Barbies) cu o sarcină importantă. Atunci când Ken-ii încep să adopte un comportament sexist, Allan – aflat imediat într-o situație inconfortabilă în prezența masculinității toxice – decide să se alăture Barbies pentru a pune capăt acestui comportament nociv. El oferă mult, dar nu cere nimic în schimb – un adevărat aliaț.

Mesajul #6 – Visează Mare

Ultima lecție, și poate cea mai importantă dintre toate, este să nu încetezi niciodată să visezi într-un mod amplu și ambițios. Aceasta nu se referă doar la visele despre case de vis sau la diversitatea carierelor pe care le reprezintă Barbies în Țara Barbie. Este și despre modul în care Barbie ia decizia de a rămâne în lumea reală și spune:

“Vreau să creez imaginația, nu să fiu doar o idee… Vreau să fac parte din cei care dau sens lucrurilor, nu din lucrurile în sine.”

Liderii sunt cei care păstrează viziunea pentru organizație și se gândesc la ceea ce ar putea deveni. Aceasta este o amintire esențială, indiferent în ce etapă a carierei sau organizației te aflii în prezent, nu costă nimic să visezi în mod mare și să-ți imaginezi ceea ce vrei în viața ta.

Sper că te identifici cu aceste lecții de leadership sau mesaje pe care le-am extras din Filmul Barbie! Dacă ești de acord, te invit să ne conectăm pe LinkedIn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »