Am auzit de foarte multe ori aceasta afirmație și chiar mi-a plăcut foarte mult de aceea vreau să o împărtășesc și cu tine.
Sună cam așa: “nu spune că urăști, spune nu-mi place. Nu urăști, nu-ți place.”
Și este util. Pentru că ura este o emoție atât de puternică, care poate inhiba cu adevărat gândirea.
Chiar și atunci când (mai ales atunci când!) pare că ura este singura emoție potrivită, redefinirea acelei urări ca o neplăcere ne poate readuce la o gândire de calitate. Ne poate aduce înapoi la resurse, ingeniozitate, energie, concentrare și direcție.
Deci, dacă te afli într-un loc de muncă pe care îl urăști (vreau să spun, nu-ți place), încearcă să faci aceste două liste – pentru a reintroduce o calitate a gândirii și pentru a oferi un punct de plecare pentru acțiuni pozitive care să-ți schimbe cariera.
Listă nr. 1: Recunoștința
Indiferent cât de proaste au devenit lucrurile, este puțin probabil să fi fost întotdeauna așa. Și chiar acum, acest loc de muncă pe care îl urăști atât de mult îți oferă niște facilități importante.
Deci, pentru ce ești recunoscătoare în ceea ce privește acest loc de muncă? Acest loc de muncă care te susține. Care îți oferă suficientă bani pentru a te bucura de un anumit nivel de trai. Acest loc de muncă care îți oferă experiență utilă și bine câștigată, în orice direcție ar fi aceea. Acest loc de muncă care îți arată clar lucrurile pe care le ceri, le meriți și le vrei de la următorul tău rol. Acest loc de muncă care îți oferă piatra de temelie pentru locul de muncă al visurilor tale.
Fă acum o listă cu toate lucrurile – și persoanele – pentru care ești în mod special recunoscătoare.
Listă nr. 2: Lucruri tolerate
De la cele mai mari (ilegale sau care afectează integritatea) până la cele mai mici (nu mai avem lapte proaspăt. Din nou.), la ce lucruri tolerezi în actualul tău rol? Lucrurile tolerate pot deveni atât de obișnuite încât aproape că nu le observăm. Dar realitatea este că ele vin cu costuri personale semnificative.
Deci, la ce tolerezi? La ce faci compromisuri? Ce frustrări și iritații îți consumă
energia și vitalitatea? Ce relații toxice menții? Ce nevoi de bază nu îți sunt satisfăcute? Ce afaceri rămân neterminate? Ce compromisuri care erau odată inacceptabile s-au strecurat din nou în muncă? Ce aspecte ale mediului de lucru t seacă de energie?
Și acum: angajează-te ferm să abordezi aceste lucruri – și pe cât posibil, să le elimini. Unele pot fi rezolvate imediat sau cu efort minim; altele vor necesita un plan pe termen lung. Dar toate aceste eforturi vor fi pași către recuperarea controlului asupra vieții tale profesionale. Și asta te va energiza.
Cele două laturi ale schimbării de carieră
A fost întotdeauna convingerea mea fermă că atunci când ne schimbăm sau accelerăm carierele, este important să lucrăm atât la crearea noului viitor pe care îl dorim, cât și la îmbunătățirea realității actuale.
Luăm decizii mai bune în carieră atunci când suntem într-un loc bun. Dar mai mult decât atât, nu este acceptabil să fim nefericiți în ceva în care investim atât de mult din noi înșine și din timpul nostru.
Deci, fă-ți cele două liste. Angajează-te să îmbunătățești realitatea actuală. Și știi că acest lucru contribuie la avansarea ta și creșterea ta.
Cera x