Sunt liderii născuți sau creați? O dezbatere îndelungată.
Dar dacă întrebarea este: “poți face coaching în leadership?”, faptul că dacă este o calitate innăscută sau dobândită nu contează. Pentru că fie că extragem ceea ce ni s-a dat sau ne perfecționăm ceea ce am dezvoltat, coachingul este în mod singur cea mai bună formă de învățare și dezvoltare pentru a ajunge acolo.
Am putea spune că acest lucru depinde de definiția noastră a leadershipului. Dar contează oare?
Acordă-ți un moment acum pentru a-ți defini modelul de leadership. Cu siguranță vom ajunge cu toții la o combinație unică de elemente. Dar este puțin probabil să găsim calități în acea listă care vin rapid sau ieftin. Coachingul ne însoțește în călătoria noastră. Și este puțin probabil să găsim calități care să nu devină mai bune atunci când creștem conștientizarea și responsabilitatea, două monede în care coachingul operează în mod extensiv.
(Dacă te întrebi cum ai putea să faci coaching cu tine însuți pentru a-ți perfecționa propriile abilități de leadership, dezvoltarea propriei tale definiții a leadershipului nu este un loc rău pentru a începe.)
Un model de leadership pentru viitor
Nu doar lumea în care trăim și companiile se schimbă. Cerințele lumii față de lideri se schimbă. Și, în opinia mea, nu este nici romantic și nici exagerat să spunem că, coachingul trebuie să joace un rol în dezvoltarea liderilor de care are nevoie lumea.
Așadar, cum ar arăta un model de leadership – pentru astăzi și pentru viitor? Iată câteva idei:
VALORI
Avem nevoie de lideri care sunt ghidați de valori. Și nu doar de valori personale, ci și de valorile colective ale organizației. Valorile conduc fiecare decizie majoră: deci ar fi bine să fim conectați la valorile noastre și aliniați cu cele ale organizației noastre. Dezvoltarea centrată pe valori este la inima coachingului.
VIZIUNE
Este evident să spunem că liderii trebuie să aibă viziune. Dar avem nevoie de lideri care să depășească viziunea îngustă, orientată pe termen scurt și financiară. Avem nevoie de cei implicați în gândirea pe termen lung, în întregul sistem. Coachingul inspiră conexiunea cu viziunea – într-un sistem bine structurat, ecologic sustenabil.
AUTENTICITATE
O idee care a fost folosită excesiv în ultima perioadă. Dar da, avem nevoie de lideri care nu se tem să fie ei înșiși în fața celorlalți. Autenticitatea este o călătorie continuă de provocare și descoperire. Și coachingul include întotdeauna acea călătorie a ceea ce devenim, precum și ceea ce realizăm.
AGILITATE
Liderii de astăzi trebuie să fie flexibili, să abordeze schimbarea, să poată crea și inova și să fie dispuși să renunțe la vechile modele de gândire. Aceasta necesită o perspectivă proaspătă, auto-stăpânire și depășirea temerilor noastre. Coachingul ne conectează cu cel mai bun mod de gândire, inducând și capturând insight-uri care deblochează idei noi și depășesc obstacolele anterioare.
ALINIAMENT
Alinierea exterioară este norma atunci când discutăm despre “aliniere” în contextul leadershipului. Dar fără o aliniere interioară în noi înșine, acea aliniere exterioară este greu de realizat. Și acel conflict interior va duce la probleme. Minimizarea interferenței în competiția cu noi înșine stă la baza coachingului pentru îmbunătățirea performanței.
SCOP
Un scop mai înalt este o întrebare vitală pentru liderii de astăzi. La ce suntem aliniați? În scopul căror beneficii? Pe scurt: care este propoziția ta? Sunt puține întrebări atât de puternice deblocate de coaching ca și “care este adevăratul tău scop?”: pentru a consolida leadershipul nostru în cine suntem și cine vrem să fim.
Scoaterea la lumină a liderului puternic din interior
Indiferent de ingredientele pe care le consideri a fi componente ale liderului perfect de astăzi și de viitor, elementele care se evidențiază vor fi calitățile dobândite cu efort și cultivate în timp. Acele calități care deja există în noi și sunt pregătite să fie valorificate.
Coachingul este conversația care deblochează leadershipul puternic și diferențiat.
Cu drag,
Cerasela.