“Cultura” poate fi definită ca fiind convingerile comune ale unei organizații.
Iar această cultură și climatul – în orice mediu de lucru – sunt puternic influențate de conducerea sa.
Indiferent dacă este vorba de bine sau de rău, niciun stil de conducere nu este neutru: toate au un impact (semnificativ) asupra echipei și performanței afacerii – și, la rândul său, afectează rezultatele. Atât din punct de vedere uman, cât și din punct de vedere al rezultatelor financiare.
Atunci când ne gândim la fundamentul unei culturi pozitive, două caracteristici mult căutate sunt onestitatea și integritatea. Și nu este o coincidență faptul că acestea sunt două competențe cruciale și pentru lideri. Totuși, în ciuda recunoașterii universale că acestea sunt date, tot vedem și auzim despre comportamente rele care contrazic aceste virtuți. De ce?
Deoarece, la nivel individual și de grup, facem asocieri inexacte între comportamentele rele și rezultatele obținute (care sunt realizate prin comportamente bune și în ciuda comportamentelor rele, nu datorită acestora – dar nu facem distincția); și apoi menținem acea poveste sub denumirea de “cultură”. Ca de exemplu: “Așa se fac lucrurile aici”. Sau “Asta e ceea ce trebuie dacă vrei să supraviețuiești și să prosperi aici”.
Schimbarea unei culturi poate părea o sarcină enormă. Și asta este adevărat dacă vorbim despre o întreagă organizație. Dar acela nu este locul de pornire. Locul de pornire este în noi înșine și în propria noastră mică lume. Și în acest context, impactul pozitiv asupra culturii nu trebuie să fie o sarcină uriașă, ci mai degrabă o serie de comportamente mici, dar pozitive, care, în mod incremental, contribuie la schimbarea culturală.
Iată 4 obiceiuri de conducere pentru a inspira o cultură stimulatoare și împuternicitoare în echipa ta.
1. Vorbește despre cultură
Cultura este ceva de care trebuie să discutăm. De multe ori nu ne gândim la asta: considerăm că cultura este ceva ce se întâmplă de la sine. Că nu are rost să discutăm despre asta: că totul este deja determinat.
Dar desigur, asta nu este adevărat. Cultura este rezultatul etosului, comportamentelor, convingerilor și personalității colective a unui grup. Și putem fi mult mai intenționați în ceea ce privește cultura decât ne-am gândi.
Așadar, vorbește despre cultură. Discută despre ce cultură vrem să insuflăm. Cum arată și se simte aceasta? Ce facem în concordanță cu cultura dorită și ce am putea face mai mult? Ce trebuie să se schimbe? Ce trebuie să dispară?
Prin aceste conversații, implică pe toată lumea. Ajută la stabilirea filtrului în jurul ingredientelor-cheie ale culturii noastre dorite. Ajută echipa să fie intenționată în ceea ce privește cultura pe care o ajută să o creeze. Și asigură-te că contesti orice gândire blocată sau greșită care contribuie la o cultură negativă.
2. Creează acorduri în loc să impui așteptări
Cultura nu este doar rezultatul conducerii, ci este influențată de fiecare persoană din acel microcosmos. Este ușor și confortabil (și nu foarte util) să atribuim responsabilitatea conducerii și să ne eliberăm de orice responsabilitate. Și facem asta atunci când vorbim excesiv despre acel anonim “ei”. Dar cultura este un efort de echipă.
Ca lideri, o modalitate puternică de a inspira acest tip de gândire bazată pe responsabilitate în oamenii noștri este prin crearea în comun a acordurilor în loc de impunerea așteptărilor.
Așteptările sunt întotdeauna unilaterale. Fie sunt cu mine și ceea ce aștept de la tine, fie sunt cu tine și ceea ce nu ai făcut. Și despre ele se vorbește doar atunci când unul dintre noi este dezamăgit de rezultat.
Acordurile, în schimb, există în spațiul dintre noi. Și, spre deosebire de așteptări, acordurile necesită participarea ambelor părți. Pentru a avea un acord, amândoi trebuie să participăm și să ne angajăm. Prin intermediul unui acord, spunem: “Acum știu la ce mă pot aștepta de la tine.” Și, la rândul său, “aici este la ce te poți aștepta de la mine.”
Crearea în comun a acordurilor subliniază și mai mult aceste caracteristici. Atunci când lucrăm împreună cu oamenii noștri pentru a crea acordul, modelăm simultan mai multe comportamente pozitive care contribuie la o cultură inspirată și puternică.
3. Pune în practică ceea ce predai
Pentru a transforma schimbarea culturală din abstract în realitate, trebuie să punem în practică ceea ce predăm. Dar pentru ca asta să facă diferența, trebuie să o facem cu adevărat – și să credem în asta.
Așadar, trăiește acele acorduri pe care le-ai creat în comun cu echipa ta. Nu doar să te limitezi să le respecți – trăiește-le. Asta înseamnă să le aduci în tot ceea ce faci – astfel încât tu și oamenii tăi să nu cunoașteți aceste lucruri doar la nivel intelectual, ci la nivel genetic. Creierul nostru inferior are nevoie de dovada demonstrabilă că aceste schimbări ne sunt benefice – așa că acționează!
Acest obicei de a “pune în practică ceea ce predăm” necesită în mod crucial să renunțăm la teama de acțiunile și conversațiile “dificile, dar necesare”. Dar, prin natura lor, aceste acțiuni “dificile, dar necesare” vor fi ținute la distanță de instinctul nostru (de scurtă durată, confortabil, de supraviețuire). Trebuie să provocăm o schimbare în această privință – și, în schimb, să dezvoltăm obiceiul de a aborda direct acele puncte dureroase.
4. Recompensează victoriile culturale
La fel ca orice lucru care implică cultura, schimbarea durabilă nu este creată printr-un efort uriaș, unic și monumental; ci prin efectul acumulativ al multor gânduri și comportamente mici, practicate în timp. Și, deoarece nu facem repetat ceea ce creierul nostru inferior nu vede sau nu consideră demn de efort, avem nevoie să întărim comportamentele pozitive.
Acestea sunt lucruri evidente. Dar atunci când vorbim despre cultură – ceva ce este literalmente împletit în viața de zi cu zi – este foarte ușor să trecem cu vederea victoriile culturale ca fiind “ceea ce ar trebui să se întâmple oricum”. Dar până când aceste comportamente devin înrădăcinate ca obișnuință, ele au nevoie de concentrare pozitivă, atenție și întărire – altfel, comportamentele anterioare se vor reactiva.
Ca lider, propune-ți să surprinzi oamenii făcând lucrurile corecte, la momentul potrivit și în modul potrivit. Fii foarte clară în propria ta minte cu privire la acele comportamente dorite care sprijină cultura. Și apoi, fă din obiceiul tău să le observi și să le recompensezi. Fă-o oferind un minut de laudă. Spune ceea ce ai observat, de ce este bun, cum te-ai simțit și la ce va duce. Asigură-te că este autentic, oportun și bazat pe fapte. Iar creierul destinatarului va fi încântat de asta!
Cerasela x.