5 Calități ale Gândirii de Lider Care Conduc la Rezultate

Există câteva competențe remarcabile care alcătuiesc un lider remarcabil: gândirea strategică, comunicarea, influență, construirea relațiilor, execuția. Dar, în final: dacă nu livrezi rezultate pe care restul lumii le consideră valoroase, celelalte nu vor conta prea mult.

Este evident: liderii trebuie să livreze. Deci, de ce menționez asta aici? Pentru că activitățile de zi cu zi ne pot distrage rapid și ne fac să ne concentrăm pe rezolvarea problemelor imediate,care necesită concentrare și atenție pe termen scurt – și te fac să uiți de rezultatul pe termen lung.

Deci, în calitate de lideri: ce trebuie să știm pentru a ne asigura că suntem pe drumul cel bun pentru a livra rezultatul final?

Iată cele 5 elemente fundamentale în leadership pentru obținerea rezultatelor dorite:

#1 A ști ce înseamnă un rezultat de succes

Fii foarte clară cu privire la ceea ce înseamnă un rezultat de succes – inclusiv toate componentele sale și în toate formele sale posibil variate. Rezultatul final va fi întotdeauna o combinație de multe elemente în mișcare, cu compromisuri, adăugări și scăderi pe parcurs. A avea o viziune clară a ceea ce înseamnă un rezultat bun fundamentează aceste decizii și ne menține pe drumul obținerii unui rezultat pozitiv.

Observă că vorbim despre rezultate “de succes, intenție, pozitivitate, valoroare” – nu doar “rezultate”. Întotdeauna obținem un rezultat. Vrei să fi mai specifică decât doar un “rezultat” în gândirea ta când vine vorba de viziune.

În paralel, clarifică de ce contează rezultatul și la ce va duce acesta. Motivul este extrem de important atunci când comunicăm rezultatul intenționat echipei, părților interesate și tuturor celor implicați, pentru a stabili fundația corectă, a obține acordurile și implicarea necesară – și pentru a menține motivația tuturor.

#2 A ști pentru cine este rezultatul tău

Împreună cu cunoașterea a ceea ce este un rezultat și de ce contează, un adevărat lider știe și pentru cine este rezultatul. Și haide să nu spunem doar “clientul” sau “vânzarea”. Ci întreabă-te: “pentru cine contează cel mai mult acest rezultat – și de ce?”

Răspunsul la această întrebare ar trebui să fie clar – altfel trebuie să ne întoarcem la întrebările fundamentale despre dacă acesta este un proiect în care ar trebui să ne petrecem timpul, banii și resursele.

Cu această claritate cu privire la persoana pentru care este destinat rezultatul: întoarce-te mereu la aceasta ca unul dintre factorii cheie ai unui “rezultat de succes”. Nu doar la finalizarea proiectului, ci pe măsură ce avansezi în proiect. Dorințele și nevoile lor vor ajuta în mod continuu la clarificarea condițiilor de obținere a acelui rezultat “de succes”. Și vor oferi o perspectivă valoroasă și contribuții care pot duce la obținerea de rezultate mai rapide și mai bune (definite ca fiind valoroase!).

#3 A ști elementele majore și etapele cheie

În timp ce toți ceilalți implicați în proiect vor fi concentrați pe interesele lor și pe colțul lor mic, al rezultatului, rolul tău este să te afli deasupra acelei gândiri și să conduci dintr-o perspectivă la nivel superior.

Începe cu viziunea. Stabilește obiectivele. Și apoi lucrează invers de acolo. Descompune rezultatul pentru a obține o perspectivă clară asupra mișcărilor majore și etapelor cheie necesare pentru a atinge rezultatul. Nu ne concentrăm pe fiecare pas detaliat (nicio planificare în avans nu ar supraviețui contactului cu lumea “reală” oricum!), ci pe traseul general către un rezultat.

Lucrând în mod invers în acest fel, vei putea să te menții în afara detaliilor, în timp ce obții o imagine clară asupra resurselor (în special a oamenilor) pe care le vei avea nevoie pentru a livra rezultatul.

#4 A ști de cine ai nevoie pentru rezultat

Echipa directă ar putea fi prima noastră alegere  atunci când ne gândim la cine avem nevoie. Dar există și alte roluri cruciale în realizarea unui rezultat: influenceri, campioni, sponsori, avocați, parteneri. Și cine altcineva mai trebuie să știe?

Adunând laolaltă rețeaua de susținere potrivită este esențială pentru atingerea cu succes a acesteia. Aceasta nu este rutina de zi cu zi. Este un proiect special care se îndreaptă spre statu quo. Crearea unui lucru nou. Livrarea unei schimbări. Vei avea nevoie de implicarea jucătorilor cheie din organizație.

Atunci când te gândești la echipa imediată necesară, întreabă-te: “pe cine am nevoie care completează punctele mele forte și talentele preferate?”

Dacă ești foarte bună la gândirea strategică, dar nu ești pasionată de detalii, pe cine vei aduce în echipă care iubește și este foarte bun la acea muncă de detaliu? Dacă ești excelentă în organizare, cât de valoroasă este adăugarea unui alt organizator în echipă? Adoptă o atitudine de conducere matură care recunoaște că nu putem face sau fi excelenți în totul și că este mult mai eficient să aducem un grup de oameni, fiecare lucrând în proiect în domeniul lor de talent specializat.

#5 A ști care este cea mai bună utilizare a timpului și unde se îndreaptă atenția ta.

Ceea ce primește timp și atenție este realizat cu succes. Și așa cum tocmai ne-am reamintit, nu putem să facem totul. Deci, ca lider: care este rolul nostru principal în acest rezultat? Și având în vedere acest lucru, unde trebuie să ne concentrăm timpul și atenția?

Ca lider, rolul nostru nu este să descoperim fiecare mic detaliu pentru a obține rezultate. Este vorba despre elaborarea și comunicarea viziunii, asamblarea și influențarea rețelei de susținere în jurul schimbării, coachingul și mentoratul persoanelor implicate în livrare și luarea deciziilor strategice care ne aduc mereu înapoi la rezultat.

O calitate a gândirii unui lider

O ultimă provocare pentru tine. În căutarea rezultatului, continuă să te întrebi: “Cum evaluez calitatea gândirii mele de lider, chiar acum?” Observă unde se află gândurile tale. Ce faci bine. Ce ai dori să modifici în viitorul imediat. Ca lider, calitatea gândirii tale este cea mai puternică contribuție pe care o aduci echipei tale.

Cerasela x

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »