Alege Cum Gândești Ca Să Știi Ce Obiective Împlinești

Ce este pe lista ta pentru astăzi?

Modelarea unui obiectiv? Planificarea unui proiect? Lista cu acțiunile zilnice? Poate ceva creativ?

Indiferent ce ai în agendă, poți să termini mai rapid, cu un standard mai ridicat și cu mai puțină “consumare mentală” a creierului alegând modul în care gândești. Adică să observi în ce fel de gândire ești implicată și apoi să alegi conștient să îți concentrezi atenția acolo.

Ai observat vreodată că atunci când grupezi sarcinile care necesită aceeași gândire (de exemplu, o serie de apeluri telefonice sau rezolvarea mesajelor din căsuța de email), le rezolvi rapid? Ești în zonă? Ești în acțiune?

Și ai observat și contrariul: că atunci când gândirea ta sărăcește, totul devine puțin mai dificil? Iar rezultatul este puțin sub nivelul tău normal de înaltă calitate?

Acest lucru se întâmplă deoarece creierul nostru are circuite diferite pentru diferite tipuri de gândire. Sărirea de la unul la altul vine cu un cost. Așadar, în schimb, alege să te focalizezi pe puntele importante.

Circuitele tale de gândire (de la bază la vârf)

Când vine vorba de circuitul creierului, există 5 niveluri de gândire. Începând de la bază…

5. Gândirea dramatică

La bază se află gândirea dramatică. Un termen inadecvat – deoarece atunci când suntem implicați într-un dramatism, nu există gândire în desfășurare! Doar faptul de a-i da un nume (“stai puțin, sunt prins în dramatism aici”) te va ajuta să devii conștient de el și îți va oferi oportunitatea de a alege un nivel diferit de gândire.

4. Gândirea axată pe probleme

La fel de neproductivă este și gândirea axată pe probleme. Gândirea despre probleme doar întărește acele circuite și găsește mai multe probleme! Alege un nivel superior de gândire și caută soluții în schimb.

3. Gândirea detaliilor

Acesta este nivelul de gândire legat de activitățile de zi cu zi și, împreună cu gândirea axată pe probleme, este acolo unde majoritatea dintre noi petrecem cea mai mare parte a timpului. Gândirea detaliilor este excelentă atunci când știm ce facem și doar facem o trecere în revistă. Nu este atât de eficientă dacă nu avem încă un plan (gândirea de planificare) pentru a atinge obiectivul nostru (gândirea vizionară).

2. Gândirea de planificare

Gândirea de planificare se referă la modul în care ajungem acolo. Este despre definirea strategiei pentru atingerea obiectivului nostru (gândirea vizionară) care va dezintegra pașii și va da formă acțiunilor noastre (gândirea detaliilor).

1. Gândirea vizionară

Este nivelul superior de gândire. Aici se află obiectivele noastre; locul în care dorim să ajungem. Gândirea vizionară se referă la direcție și scop. Gândirea vizionară nu este detaliată; este amplă și emoțională. Și foarte motivantă! Secretul gândirii vizionare constă în a ne reaminti că vom avea destul timp mai târziu pentru a ne gândi la cum (gândirea de planificare); acum contează ceea ce vrem să realizăm (ce).

Alege unde îți îndrepți focusul

De fiecare dată când te gândești la o problemă sau lucrezi la un proiect, aceste 5 niveluri de gândire reprezintă o distincție simplă care îți oferă posibilitatea de a-ți dirija energia.

Reamintește-ți că avem un creier care preferă să lucreze pe un set de circuite o dată, iată 4 modalități în care acest model simplu poate îmbunătăți performanța ta.

1. Construiește obiceiul “calității gândirii”. Adoptă o abordare mai eficientă și mai eficace a gândirii, observând ce tip de gândire este necesar și util și apoi alegând conștient să lucrezi în acea zonă. Începe prin a-ți spune: “Am pus pălăria gândirii vizionare” și amână conștient gândirea ulterioară de planificare și de detaliu. După ce ai conturat obiectivul, treci la planificare. Când planificarea este completă, treci la detaliu.

2. Ieși din tiparele de gândire neproductive. Folosește termenii “Gândirea axată pe probleme” și “Gândirea dramatică” pentru a observa când ai căzut în tipare de gândire neproductive. Apoi, alege să îți ridici gândirea la un nivel superior.

3. Îmbunătățește-ți abordarea gândirii în aproape orice sarcină. Aproape toate sarcinile și activitățile au un element de Viziune, Plan și Detalii. Îmbunătățește-ți calitatea gândirii (și a celor din jurul tău) începând doar cu Gândirea vizionară, apoi treci la Gândirea de planificare și apoi la Gândirea detaliilor.

4 .Proiectează o zi prietenoasă cu creierul. Știi cât de benefic este să grupezi tipuri similare de gândire. Aruncă o privire peste lista ta pentru astăzi. Cum ai putea reorganiza lucrurile pentru a te asigura că activitățile care necesită gândire similară sunt grupate împreună?

În următoarele zile, încearcă să îți alegi focalizarea și vezi ce impact are asupra calității gândirii tale.

Cerasela x

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »