De la Stabilirea Obiectivelor Până la Atingerea Obiectivelor

Stabilirea obiectivelor versus realizarea lor

Cu tot ceea ce s-a scris despre obiective, nu e de mirare că am devenit toți experți în stabilirea lor: pricepuți în crearea declarațiilor de obiective perfect formulate, încărcate cu criterii (SMART, PURE, CLEAR). Dar putem pretinde o expertiză și un succes similar atunci când vine vorba de realizarea obiectivelor? Nu sunt sigură – mai ales în mediul de lucru.

Așadar, ce poate fi făcut în procesul de stabilire a obiectivelor pentru a ne asigura că vom ajunge să le atingem?

Coaching-ul ajută liderii nu numai să stabilească, ci să atingă în mod constant obiectivele lor profesionale și de carieră. Și facem asta prin augmentarea procesului de stabilire a obiectivelor într-un mod care aduce o distincție puternică între diferite tipuri de obiective, dar complementare.

Deoarece stabilirea unui Obiectiv final este doar începutul. Pentru a debloca potențialul de atingere a obiectivelor al unei persoane, obiectivul final trebuie să fie cuplat cu un set complementar care include un obiectiv de performanță, un obiectiv de proces și un obiectiv de învățare.

Prin trasearea acestor distincții, acel Obiectiv final perfect formulat devine instantaneu mai realizabil. Devenim experți în atingerea obiectivelor.

1. Obiectivul final

Atunci când vorbim despre stabilirea unui “obiectiv”, de obicei ne referim la un Obiectiv final. Adică: obiectivul final= lucrul pe care îl dorim. Câștigarea medaliei de aur, obținerea acelei promovări, devenirea numărul 1 sunt toate exemple de un obiectiv final. Și pentru mine, obiectivele finale sunt acelea cu care încep – și cât mai detaliate posibil.

Ceea ce ai putea observa despre obiectivele tale finale, în special cele pe care le stabilești la locul de muncă și în afaceri, este că ele sunt rareori în întregime în controlul tău. Chiar dacă ai respectat regula de a-ți formula obiectivul în mod pozitiv (“Vreau să reușesc” în loc de “Nu vreau să eșuez”), totuși, cel mai adesea ai un obiectiv dependent de un agent extern. Și nu putem cunoaște sau controla ceea ce fac clienții, concurenții și colegii noștri.

Răspunsul la această problemă nu este să schimbăm obiectivul final, ci să îl completăm cu un set de tipuri de obiective distincte, dar complementare.

2. Obiectivul de performanță

Un Obiectiv de performanță identifică nivelul de performanță pe care crezi că îți va oferi cea mai bună șansă de a-ți atinge obiectivul final. Și, în mod distinct față de un obiectiv final, un obiectiv de performanță va fi întotdeauna în controlul tău. (Dacă nu este, modifică-l astfel încât să fie. Tu definești obiectivul de performanță.)

Deci, dacă obiectivul meu final este să fiu numit Director de vânzări, obiectivul meu de performanță ar putea fi să îmi cresc vânzările cu 20%.

Obiectivele de performanță au efectul puternic în a ne concentra mintea asupra elementelor de bază ale obiectivului nostru. Ele ne salvează de enormitatea și copleșirea obiectivului final și adună eforturile noastre în ingredientele cruciale care ne conduc la obiectivul nostru.

Obiectivele de performanță sunt, de asemenea, mult mai ușor de setat și ești 100% responsabilă pentru ele, deoarece sunt definite de tine pentru a fi în control. Și, în general, obiectivele de performanță oferă un mijloc excelent de a măsura progresul: și ceea ce este măsurat se îmbunătățește.

Am auzit cum a fost descris pe scurt astfel:

Obiectivul final oferă inspirație.

Obiectivul de performanță definește specificațiile.

Deci, în măsura în care este posibil, susține obiectivul final cu un obiectiv de performanță.

3. Obiectiv de munca

Pe măsură ce începem să vedem utilitatea (pentru antrenori și clienții lor!) de a face o distincție între obiectivul final și obiectivul de performanță, nu vom fi surprinși să aflăm că vom lua distincția un nivel mai departe.

Introducem: Obiectivul de lucru. Adică, procesul și/sau sistemul necesar pentru a ne muta de la realitatea curentă la nivelurile de performanță necesare și la obiectivul final dorit. Deci, dacă obiectivul meu de performanță este să cresc vânzările cu 20%, obiectivul meu de lucru ar putea fi să efectuez încă 5 întâlniri de business cu clienții pe lună.

Pentru a atinge obiectivele noastre, trebuie să fim dispuși să ne dedicăm pe deplin în proces. Sau, cu alte cuvinte: așteptă-te să obții în funcție de cât investești. Deci, întreabă-te :

Cât de multă muncă sunt dispus să investesc în acest proces?

Ce sacrificii sunt pregătită să fac?

Această auto-conștientizare te asigură că lucrezi cu diligență.

4. Obiectivul de învățare

Ultima piesă a puzzle-ului este Obiectivul de Învățare: ce trebuie să învățăm, unde trebuie să ne îmbunătățim și ce am vrea să aflăm – chiar și în cazurile în care nu atingem obiectivul final.

Învățarea este un element-cheie în orice îmbunătățire a performanței și îi provoc mereu pe clienții mei să definească un obiectiv de învățare – din două motive.

În primul rând, concentrându-ne asupra învățării, liniștim ego-ul și ne ajutăm să ne provocăm singuri. Ne bucurăm de călătorie. Și atunci când găsim plăcere în procesul de învățare, performanța se îmbunătățește în mod necesar.

În al doilea rând, un obiectiv de învățare promovează și menține gândirea utilă, indiferent de rezultat. Atunci când căutăm învățarea, toate rezultatele (inclusiv “eșecul”) devin feedback – iar acest circuit de feedback este crucial pentru îmbunătățirea performanței. Încetăm să ne îndemnăm să performăm mai bine pur și simplu dorind acest lucru; și începem pur și simplu să observăm performanța noastră, alimentând circuitul de feedback pe care instincul nostru natural de învățare îl folosește apoi pentru a face ajustări.

Așadar, alături de obiectivul de proces, stabilește un obiectiv de învățare.

Obiectivul de proces te asigură că lucrezi cu diligență.

Obiectivul de învățare te asigură că lucrezi cu inteligență.

Stabilirea fundației pentru realizarea obiectivelor

Coaching-ul ajută clienții să obțină rezultate extraordinare: și totul începe cu un obiectiv final, încapsulat corect cu un set complet de obiective complementare:

Stabilește un obiectiv final: inspirația.

Întreabă-te: Ce vreau?

Stabilește un obiectiv de performanță: specific.

Întreabă-te: Ce performanță personală este necesară?

Stabilește un obiectiv de proces: lucrează cu dăruință.

Întreabă-te: Cât de multă muncă sunt dispusă să investesc?

Stabilește un obiectiv de învățare: lucrează inteligent.

Întreabă-te: Ce abilitate am nevoie să o învăț?

Crește-ți ștacheta și performanța va crește în mod spectaculos.

Dacă dorești rezultate mai bune și mai rapide la obiectivele tale, trimite-mi un email la cerasela@ceraselaoredana.com.

Cu drag,

Cerasela x

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »