Nu-mi place să aud oamenii vorbind despre “Managementul Timpului”.
Nu pentru că subiectul în sine nu este important… Este!
Modul în care gestionăm timpul nostru (sau mai bine zis, cât de bine reușim să alocăm timpul pentru prioritățile noastre reale) este crucial.
Managementul timpului este unul dintre factorii cheie ai succesului. În orice domeniu al vieții.
Dar nu-mi place să aud expresia “Managementul Timpului” pentru că este atât de puternic asociată cu ajustări superficiale și cosmetice care nu durează.
Când oamenii încep să-mi vorbească despre Managementul Timpului, se gândesc la…
• Un nou set de alarme și notificări în calendar (pe care creierul uman le identifică rapid ca fiind repetitive și neimportante, așa că le exclude din conștientizare).
• Blocuri de timp care apar în mod regulat (care săptămână după săptămână nu sunt respectate, pentru că aleg să prioritizeze următoarea cerere (orice!) pe care s-au convins că este “urgentă”).
• O angajare pentru o nouă limită între muncă și viața personală (pe care o abandonează la prima vedere a unei termene limită apropiate).
• O bună intenție de a nu începe ziua cu e-mailuri (dar revin aproape imediat la obiceiurile vechi – și pe tot parcursul zilei).
Și așa mai departe. Și, desigur, am putea continua.
Problema? Nu abordăm problema de bază în niciunul dintre provocările de management al timpului.
Pentru că problema de bază nu este cum să aranjăm mai bine sarcinile și să ordonăm distragerea în cadrul unei zile deja aglomerate. Aceste schimbări se bazează pe un fundament mlăștinos.
Problema de bază este o lipsă de curaj. Și aici este secretul:
Managementul timpului de înaltă performanță este pur și simplu o chestiune de curaj.
Și atât. Deoarece, dacă am avea suficient curaj, provocările legate de gestionarea timpului nu ar exista pur și simplu. Managementul timpului ar fi o problemă inexistentă.
Deci, data viitoare când te auzi plângându-te de provocările tale de management al timpului, nu căuta ultimul truc în materie de gestionare a timpului pe care îl ratezi; ci în schimb întreabă-te:
Cum și unde nu am destul curaj?
Iată 5 idei rapide pentru a te pune în mișcare imediat…
1. Spune un “Nu” hotărât și de calitate în fiecare zi.
Stabilește-ți ca obiectiv să spui un “Nu” hotărât și de calitate în fiecare zi. Scopul tău este să spui (de calitate!) “Nu” de cel puțin 3 ori în fiecare zi. Exersează acest lucru și fă din “Nu” răspunsul tău implicit.
2. Asumă-ți riscuri calculate.
Identifică oportunități unde poți asuma riscuri calculate pentru a-ți atinge obiectivele. Fii dispus să ieși din zona ta de confort și să faci pași îndrăzneți către ceea ce îți dorești cu adevărat.
3. Cere feedback și acționează în consecință.
Nu te teme să ceri feedback de la cei din jurul tău. Ascultă cu atenție și apoi pune în aplicare sugestiile pertinente pentru a te dezvolta și a-ți îmbunătăți performanțele.
4. Înfruntă-ți temerile.
Identifică ce te împiedică să acționezi în mod îndrăzneț și să atingi obiectivele propuse. Încearcă să înfrunți aceste temeri și să le depășești pentru a evolua.
5. Îmbrățișează schimbarea.
Învață să privești schimbarea ca pe o oportunitate de creștere și dezvoltare, nu ca pe un obstacol. Fii deschis și flexibil în fața schimbărilor și îndrăznește să explorezi noi direcții în viața ta.
A avea curaj nu înseamnă să fii fără teamă, ci să acționezi în ciuda fricii. Fă pași mici, dar îndrăzneți, și vei descoperi că poți depăși obstacolele și îți poți atinge potențialul maxim.
Abandonează teama de a rata ceva.
Învață să observi momentele în care FDRC (Frica de a Rata ceva) te determină să accepți angajamente care nu au nicio legătură cu proiectele prioritare pe care ți le-ai propus pentru ziua respectivă. Dacă ești destul de sigură că frica nu te motivează, abia atunci analizează avantajele și costurile atunci când spui “Da”.
Renunță la grija “ce vor gândi alții”.
Ai observat că îți creezi povești elaborate în urma gândului: “Dacă nu fac asta acum, vor crede că …”. Lasă toate acestea în urmă. Sincer, suntem cu toții prea absorbiți de propria noastră lume pentru a ne gândi la tine și la “nu acum, nu astăzi” pe care tocmai ni l-ai oferit. (Și, de fapt, dacă ar fi un “Nu” cu adevărat de calitate, te-aș respecta chiar mai mult, nu mai puțin.)
Încetează să încerci să îndeplinești așteptările altor persoane.
Ne place să impunem așteptări altora, dar urâm să îndeplinim așteptările celorlalți. Așa că renunță să te raportezi la așteptările celorlalți și, în schimb, creează împreună acorduri.
Ia decizii!
Să ai curaj să iei decizii și să acționezi în consecință. Fii conștientă că nu poți să mulțumești pe toată lumea și că uneori trebuie să spui “Nu” pentru a-ți păstra prioritățile și a te concentra pe ceea ce contează cu adevărat pentru tine. Fiind mai încrezătoară în propriile decizii, vei găsi mai multă satisfacție și împlinire în viață.
Exersează-ți puterea deciziei – pentru că este o putere. Gândește-te la o decizie recentă pe care ai luat-o și observă cât de împuternicit te-ai simțit în urma acesteia. Nu ar fi minunat să treci prin fiecare zi având acea senzație? Așa că, creează un nou obicei. Se numește luarea de decizii conștiente. Și renunță la obiceiul contrar: deriva. A nu lua o decizie este, în sine, o decizie. Inconștientă. Implicită. Dar totuși o decizie. Oprește asta.
Încetează să-ți gestionezi timpul. Începe să fii îndrăzneață.
Fii hotărâtă în ceea ce privește luarea de decizii și consideră că fiecare decizie contează. Așa cum ai simțit puterea în urma unei recente decizii, poți experimenta aceeași putere și în fiecare zi. Învață să fii mai conștientă în fața deciziilor pe care le iei și să te afirmeți în ele. Prin această practică, îți vei dezvolta curajul și încrederea în tine și vei lua controlul asupra vieții tale.
În loc să lași lucrurile să se întâmple, fii proactivă în a-ți urma direcția și obiectivele. Concentrează-te pe ceea ce contează cu adevărat pentru tine și fă pasul hotărât către o viață plină de realizări și împlinire.
Cu drag,
Cerasela x